čtvrtek 21. listopadu 2019

Mohou emoce bolet?

Napadlo vás někdy, že mohou emoce bolet? Zkuste se zamyslet, jaké občas v souvislosti se svým problémy používáme slova a věty.
Například, „ to co mi udělal - opravdu nejsem schopen strávit, tato situace mi bere dech, zlomilo mi to srdce, je mi z toho na zvracení, nemohu to spolknout, mám toho plnou hlavu“ apod. Vaše slova vyjadřují skryté emoční prožitky. Víte, že vaše emoce ovlivňují fyziologicky vaše tělo? Každá vaše emoce je spouštěčem určité chemické reakce ve vašem těle a vede k uvolňování hormonů. Ty buď pozitivně ovlivňují vaše fyzické tělo, (to mají na svědomí
pozitivní emoce a pocity) nebo ho ovlivňují negativně a za to můžeme poděkovat naším negativním emocím. Emoce a pocity jsou komunikací mezi naším tělem a naší duší. Bohužel nás nikdo nikdy neučil chápat a rozumět řeči našich emocí.
Pokud onemocní naše tělo, tak klasická medicína léčí většinou fyzickou příčinu potíží, ale bohužel nepřikládá žádnou váhu naším emočním problémům.
Naštěstí se začíná čím dál tím více dostávat do popředí psychosomatická medicína. Ta řeší naše onemocnění komplexně a hledá skutečnou příčinu nemoci.

Kdybychom mohli odpovědět na otázku, zda emocí bolí, můžeme jednoznačně říci, že ano. Mohou to potvrdit především lidé, trpící depresemi. Většinou cítí svou emoční bolest ve svém fyzickém těle. Proto jim stav deprese nedovoluje, aby byli fyzicky schopni fungovat. Popisují tíhu a tlak emoční bolesti a dostávají se do začarovaného kruhu, kdy jim nefunguje ani psychika ani fyzické tělo. Často se stává, že se tito lidé uchylují k sebe poškozování, jen proto, aby přehlušili nesnesitelnou bolest emoční.

Možná, že si položíte otázku. Co s tím? Naučte se správně rozeznávat emoční signály vašeho těla. Naučte se vnímat emoce, nebránit se jim a prožívat ( hlavně nepotlačovat) je tak, aby neškodily vám, a abyste svými nezvladatelnými emocemi negativně neovlivňovali své okolí. Často si pak nevědomky vytváříme vztahové problémy. Pokud chcete porozumět svým emocím, jsem tu pro vás.

více na www.studiodaja.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat