středa 6. listopadu 2019

Puberta našich dětí – nebezpečí nebo radost?


Malé zamyšlení nad dnešní mládeží. Trochu se
mi vzdálila realita dnešní mládeže. Možná proto, že sama mám děti dospělé, které mají své rodiny a jsou šťastni a v pohodě. Bohužel našich vnuček se to také netýká, protože mají do puberty ještě hodně daleko. Přesto, jsem měla možnost letos v létě při procházkách s vnučkami a z vyprávění známých, nakouknout do světa puberťáků.


Dnešní mladé dívky, základní školou počínaje až střední mají hodně daleko k cudnosti a k odhozenému kapesníčku proto, aby upoutali mládencovo pozornost. Byla jsem několikrát svědkem rozhovoru děvčat ze základky. Běžně se některé vzájemně oslovovali píč…, kráv…, čub…a z cela normálně prokládali svůj slovník slovy kur…., čur…. a pod. Když jsem takovou mluvu zaslechla poprvé, tak jsem si myslela, že je to výjimka, ale bohužel nebyla. Můj tatínek by řekl, že jsou sprosté jako dlaždič. Jejich hovory jsou o tom, jaký kdo má typ telefonu. Jakou má značku, jak je drahý a nebo, kdo s kým mluví, chodí a pod. Nevěděla jsem, že se děti rozděluji do sociálních skupin podle toho, jak mají drahý a značkový telefon. Bohužel jim není cizí ani vzájemné agresivní ubližování, sebe poškozování . Dokonce se již na základních školách řeší kouření, alkohol a drogy.

I naše generace procházela stavem puberty, bohužel nebylo ještě tolik nástrah a nebezpečí.
Také si pokládáte otázku, kde se to vše bere a proč? Já si ji položila také. Můj osobní názor je, že je nám předkládáno mnoho násilí z televizních obrazovek, sdělovacích prostředků a z internetu. Samozřejmě to vše se prolíná do našeho kolektivního vědomí. Děti jsou otevřené bytosti a často toto násilí ventilují přes sebe. Puberťáci nejsou emočně vyrovnaní a neví si se svými životy často rady. V naší společnosti chybí emoční inteligence. Nikdo nás nikdy neučil co jsou emoce, jak funguje naše mysl a podvědomá přesvědčení. Emoce a jejich energie sehrává v našich životech mnohem důležitější roli než si umíte představit.

A co děti potřebují? Potřebují, aby se s nimi o jejich pocitech a emocích mluvilo. Aby věděli, že pokud se cítí špatně je to normální a jde to změnit právě tím, že se naučí s emocemi pracovat. Určitě se pak mohou vyhnout tomu, že své nezvládnuté emoce budou řešit kouřením, alkoholem a drogami. Potřebují bezpodmínečné přijetí a lásku. Ale i vytvoření určitých hranic, které by měli respektovat. Rodičovská úloha je někdy náročná a těžká. Pokud chtějí rodiče zvládat takto těžký úkol a je třeba, aby sami byli emočně v pohodě. Už jste někdy viděli, že by na vás útočil někdo, kdo má zdravé sebevědomí – sebelásku a je emočně vyrovnaný? Asi nikdo. Ten, kdo má problém se svým sebevědomím( pozor nezaměňujte za EGO), se svými nezpracovanými emocemi( křivda, zloba, pocit viny, bezmoc a pod.) bude útočit a nebo se stane naopak středem šikany.

Chcete zvládnou nastávají pubertu vašich dětí? Naučte se zvládat nejprve své emoce, zpracujte své podvědomé programy a přesvědčení. Staňte se láskyplným průvodcem vašich dětí v jejich náročném emočním období tak, aby svůj život nasměrovali ke štěstí, zdraví, lásce a úspěchu.


Žádné komentáře:

Okomentovat