sobota 20. října 2018

K čemu slouží strach a proč může být nebezpečný


Strach je reakce těla na hrozící nebezpečí. Strach je náš vnitřní pocit, který cítíme fyzicky ve svém těle.
Svaly se v našem těle napínají a připravují se k akci. Amygdala v našem mozku připravuje naše tělo na hrozící se nebezpečí většinou  třemi základními reakcemi – útok , útěk ustrnutí.

Máme zvýšený tlak, zrychlený tep, žíly v pokožce se stahují, aby se více krve dostalo k důležitým svalům. Někdy se nám mohou strachy třást ruce, klepat nohy nebo ze sebe nevydáme ani hlásek.

Pokud takto reagujeme na reálné nebezpečí je to v pořádku a můžeme díky tomu rychleji utéci před padajícím stromem nebo doslova ustrnout a zůstat v bezpečí schovaný před nepřítelem. Nebo svým vztekem někomu pomoci se ubránit při napadení. V tom případě nás strach chrání a je naším přítelem. Důležité je když
nebezpečí pomine se opět vrátit do stavu klidu a fyzické a emoční rovnováhy.
Bohužel někdy jsme schopni si náš strach vyvolávat svými negativními myšlenkami nebo se nechat zastrašovat a manipulovat od ostatních lidí. Manipulace ostatních lidí pomocí strachu je velice stará a osvědčená praktika. Setkáváme se s ní již od raného dětství.

Určitě jsou vám známy věty:
Když nebudeš poslouchat přijde čert a odnese si tě.
Když přineseš špatnou známku nepojedeš na výlet.
Když nebudeš uklízet nebudu tě mít ráda.
To jsou prví zastrašovací věty z dětství.
Pak je na nás mohou uplatňovat naši zaměstnavatelé.
Jestli budete často marodit, půjdete na horší pracoviště.
Jestli nebudete dělat přesčasy a víkendy dáme vám výpověď.
Jestli ……..za tímto jestli bychom toho našli určitě více.

Manipulace strachem na nás číhá v novinách, televizích, v zákonech apod.
Vlastně žijeme v neustálém stresové prostředí. Dalším naším nepřítelem, který umí vyvolat strach jsou naše myšlenky, které máme sami o sobě. 

Strach, že nejsem dost dobrá, strach ze selhání, strach z odmítnutí, strach z budoucnosti, strach z výšek, z vody, pavouků , uzavřených prostor apod. Strach změnit svůj život, opustit nevyhovující vztah, práci která vás nebaví a vyčerpává.

Pokud vás strach který cítíte nechrání, ale ubližuje vašemu tělu a způsobuje chronický strach a stres je na čase tuto situaci řešit, než si zaděláte na vážné zdravotní problémy.

Dovolte si překonat prvotní strach a přijít na plánovaný workshop zaměřený především na naše strachy. Naučíte se s nimi pracovat tak aby vás strach chránil a neomezoval. 




Žádné komentáře:

Okomentovat