úterý 16. října 2018

Když v nás bouchnou saze

Miluji lidové rčení, protože v něm bývá tolik moudrosti. Určitě jste slyšeli někdy tuto větu.
To víš už jsem to nemohl vydržet , bouchly ve mně saze a to to lítalo. U nás rozumíme co tím chceme říci ( ale chudáci překladatelé, pokud to mají přeložit bude to překladatelský oříšek).
A co tím vlastně myslíme ? Pokud to vezmeme doslova, tak když bouchnou saze v kamnech je to známka, že zanedbáváme kominíka a dlouho jsme nečistili komín. Nahromadilo velké množství sazí a toto množství se už nemělo kam vejít. Tak to bouchlo.
Stejně je to i s naším životem. Něco snášíme tak dlouho a neventilujeme a nečistíme až to jednou bouchne. Většinou jsou to naše potlačené emoce.
Dějí se nám v životě situace, které se nám nelíbí. Může nás vytáčet kolega v práci, buzerovat manželka, tchýně. Snažíte se být chápající, klidní ale přesto v sobě schováváte emoce vzteku, naštvání apod.
Pak stačí jedna maličkost  a vaše emoce už není kam stlačovat a doslova bouchnete. Můžete křičet, bouchat vzteky dveřmi nebo dokonce rozdávat facky ( vy vždy takový klidný člověk) prostě „ bouchly ve vás právě saze“ !

A jak to udělat, aby se to nestávalo ? No když se jedná o kamna je dobré a bezpečné si zavolat pravidelně kominíka, aby vám komín vyčistil. Protože uklízet po bytě saze není nic příjemného.  No a jak je to v našem životě ? Je dobré předejít výbuchu emocí a naučit se je kontrolovat a ovládat nebo se objednat k odbornému terapeutovi, který umí s nahromaděnými emocemi pracovat a dokáže uvolnit tento přetlak. Potřebujete vyčistit vaše emoce ? Je zde řešení .

Žádné komentáře:

Okomentovat