středa 9. října 2019

Umíte naslouchat své bolesti ?

Občas nás v našem životě zastaví nějaká ta fyzická bolest. Od mala nás učili se ji bránit a nepřijímat ji. Zaháníme jí léky, potlačujeme nebo se rozhodneme s ní bojovat. Určitě znáte větu - prohrál boj se svou nemocí. Možná jen proto, že neporozuměl jejím signálům a místo naslouchání a cesty něco změnit, nastavil boj.
Co kdybychom se naučili bolest přijmout. Ona se nám určitě v našem životě neobjevila jen tak.

Zkuste naslouchat svému tělu a své bolesti. Pokud pochopíte, co chce říci a co nás má naučit, co máte změnit v životě, tak bolest odejde většinou sama. Věřte, že vaše tělo má sebe uzdravující schopnosti, když mu to umožníte.

Před nějakým časem jsem si to opět vyzkoušela na vlastní kůži. Často jsem na cestách a jednou před cestou domů jsem měla nepříjemný
rozhovor se svým známým. Chtěl, abych určitý problém, který se týkal mě blízkého člověka ,dala do pořádku.
Mě tento hovor docela dost rozčílil. To co jsem měla řešit již nebyla moje starost, ale někoho jiného. A já jsem si řekla, že už povinnosti druhých lidí nebudu brát na sebe. Cestou v autobusu mě celá záležitost ležela v hlavě a byla jsem na vážkách, zda bych přeci jen neměla udělat opět toho záchranáře a problém vyřešit.

A co na to moje tělo ? Po cestě z nádraží mě začala hrozně bolet pravá kyčel, začala jsem kulhat a bolest nepřestávala. Jelikož pracuji několik let jako terapeut EFT, tak už vím, že za většinou bolestí, jsou schované potlačené emoce. Tak jsem se začala dávat do pořádku sama sebe. Ztišila jsem mysl, na vnímala se na fyzickou bolest a položila si otázku.

Kdyby za touto bolestí byla nějaká emoce jaká by to byla ? Hned jsem pocítila hrozný vztek. Vztek na dotyčného člověka a sama na sebe, že chci zase dělat záchranáře. Tak jsem tuto emoci zpracovala. Pak jsem se ptala sama sebe, co mi tato bolest nedovoluje? Samozřejmě udělat krok, pohyb. Tak jsem se naladila na tuto bolest a optala jsem se jí." Kdyby jsi mi přišla něco naučit, co by to bylo" ? Odpověď přišla z mého vnitřního ticha. " Nechoď kam už nepatříš a přenech odpovědnost tomu, kdo jí má mít. Přestaň se obětovat a zachraňovat druhé, jsou to jejich učební lekce". Ano, to bylo to co jsem si měla uvědomit a pochopit! Proto bolest kyčle, bolest při chůzi. ZASTAV SE!

Přes techniku EFT jsem propustila všechny zbývající emoce s tímto problémem spojené a ejhle, bolest byla pryč. Je to již několik měsíců a bolest se nevrátila. Zkuste přestat bojovat se svým tělem a problémy a začněte naslouchat své vnitřní moudrosti. Bolest a nemoc bývá často signálem, že něco ve svém životě děláme špatně. Stačí se naučit naslouchat svému tělu, našim emocím. Naše tělo je tak dokonalé, že si dovede mnohdy poradit samo.

K napsání toho článku mě vedla dnešní povídání se sousedkou. Vezla jsem do nemocnice na centrum bolesti. Lékaři už neví jak s ní řešit její problémy s páteří a dlouhodobou bolest nohou a kyčle. Prý je to od páteře, ale na operaci to není. Léky na bolest nezabírají, tak ji doporučili kapačky, kde ji utlumují bolest. Vyprávěla mě svoje problémy s nemocí a pocitem bezmoci, s tím něco dělat. Zeptala jsem se jí jestli ví, že její tělo není jen fyzická schránka, ale také mysl a duše. Snažila jsem se jí vysvětlit, že se snaží opravovat pouze fyzické problémy, ale kdo opravuje její mysl a její emoce? Nikdo.

Nikdo se jí z lékařů ještě nezeptal, co jí trápí. Jaké cítí emoce a jaké má vztahové problémy. Chodí ohnutá a trpí bolestí. Doporučila jsem jí ať si vezme tužku a papír a sepíše si, co jí kdy v životě způsobilo emoční bolest.
Kdy měla pocit, že to neunese. Před kým v životě musela ohýbat záda a nechat se ponižovat? Jak často v životě cítila pocit bezmoci ve vztahu. Pocit ponížení a to, že to musí vydržet a vytrpět. Tak toto nikoho zatím nenapadlo, aby se na bolest podívali z jiného úhlu pohledu. Co kdyby ta bolest mohla mluvit, co by mi chtěla říci, co se mám konečně naučit? Bolest a nemoc je signálem našeho těla, že něco není v našem životě v rovnováze. Pokud chcete vyléčit tělo, začněte léčit i svou duši a svoji mysl. 








Žádné komentáře:

Okomentovat