úterý 6. listopadu 2018

Dovolte si plakat

Pláč a slzy nás doprovázejí celý život. Už od útlého dětství až po naše stáří. Pláč je projevem silné emoce. Muže to být smutek ale i radost. Určitě se vám stalo, že vás překvapily slzy štěstí, když jste drželi v náručí své první narozené dítě a nebo když vás dojalo vystoupení vašeho dítěte či vnoučete na školní besídce. Slzy prostě patří k životu. Někdy nám náš život může připomínat horskou dráhu. Jsme radostní, šťastní a najednou se dozvíme zdrcující zprávu o náhlé tragédii nebo úmrtí v rodině. Pamatuji si, že kamarádce náhle zemřel manžel, byl to šok. Přivolaný lékař nemohl již  jejímu manželovi pomoci. První pomoc dal pozůstalé manželce. Dal ji utlumující léky na emoční bolest, šok a smutek a  určitě to udělal v dobré víře ji pomoci.

V šoku jsme byli ale my, když nám přišla úmrtí manžela sdělit s úsměvem (po pravdě úplně mimo), něco jako kdyby sdělovala, že odjel na služební cestu. Na pohřbu se usmívala a nekápla ji  ani slza. Naštěstí nezůstala na antidepresivech dlouho, ale o to více ji trvalo tuto emoční bolest zpracovat. Dovolte si prožít smutek a lítost, když ji právě cítíte a hlavně ji nepotlačujte( na tož léky).

Dříve pokud zemřel někdo z rodiny se držel smutek. Chodilo se v černém oblečení nebo s černou páskou na klopě proto, aby okolí vědělo, že dotyčný člověk má právo se cítit smutně a plakat.
Pláčem se uvolňuje v slzách enkefalin. Je to přirozený opioid, který zmírňuje bolest. Opioidy, které se v těle uvolňují působí na naše tělo jako přirozená anestetika. Vědci vysvětlují, že samotný pláč vyplavuje  z těla chemikálie a škodlivé látky. Pomůže nám to duševně se více uvolnit a lépe se vypořádat s bolestivými i náročnými životními situacemi.
Nezpracované emoce či traumata způsobují blokády v energetickém systému našeho těla a mohou být uložené v buněčné paměti mnoho let. Není vyloučeno, že nedostatečně prožitá  emoční událost se může stát za čas spouštěčem vážného onemocnění.
Pokud prožíváte emoční trauma, rozchod, úmrtí v rodině, dejte si čas a prostor prožít své emoce. Pokud by jste si s nimi nevěděli rady, je možné tyto emoční události zpracovat se zkušeným terapeutem.

 více  na www.studiodaja.cz





Žádné komentáře:

Okomentovat