pátek 16. září 2022

Panická ataka a metoda EFT


 Ti, kdo zažili panickou ataku mi potvrdí, že to není nic příjemného. Ten pocit, že se náhle děje v těle něco, co nemůžete ovládat a zastavit.

Mezi typické příznaky panické ataky patří zrychlený puls, pocení, třes, sucho v ústech. Můžete cítit také břišní nevolnost, nemůže dýchat nebo cítíte bolest na  hrudi. Velmi častý je i strach ze ztráty kontroly nebo vědomí, či strach ze smrti. Pokud se to někomu stane prvně, tak si většinou volá záchranku, protože cítí velké ohrožení.

Většinou lékaři provedou všechna vyšetření a není-li příčina na fyzické úrovni těla, často vysloví lékař pacientovi diagnózu“ panická ataka“.

Panická ataka není nic jiného než reakce vašeho těla na nahromaděný stres. Dnešní doba je velmi psychicky náročná a mnozí lidé prožívají každodenní stresy. Stres uvolňuje do našeho těla základní stresový hormon kortizol. V případě skutečného ohrožení nám tento stresový hormon pomáhá dostat tělo do bojové pohotovosti. To je v pořádku, pokud se umíme vrátit opět do svého vnitřního klidu a pohody. Často ale stres potlačujeme, neuvolňujeme dostáváme se do chronického stresu a hormon kortizol se stále nepatrně do těla vyplavuje a nahromadí se.

Naše „vnitřní část“ těla občas potřebuje tento nahromaděný stres uvolnit, aby mohlo tělo fungovat. Bohužel nedostaneme do předu upozornění, kdy tento přetlak nastane (často v nevhodnou dobu) a my nejsme připraveni. Tento přetlak adrenalinu nám vyvolá silní fyzické reakce (bušení srdce, třes, nevolnost, tíhu na hrudi apod.) Dostáváme se paniky a často máme pocit, že jsme ve skutečném ohrožení našeho života.

Naše emocionální část limbického systému si tuto situaci zapamatuje a vytváří pak další problém, a to je strach z další možné panické ataky. A tak náš strach narůstá a jste v tom zacykleni.

Nejen, že trpíme panickými ataky, ale dostáváme se do anticipační úzkosti“Ta přichází, když už předem očekáváte nějakou situaci, ve které vám úzko bude. Typická je tréma nebo obava, že v nějaké chvíli dostanete panickou ataku.

Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Je zde energetická psychologie, která pracuje s problémem na více úrovních tělo, energie, mysl a emoce. 

Když používáme EFT, poklepáváme na všechny hlavní akupunkturní meridiány v těle. To vyšle uklidňující signál do mozku, takže mozek nyní pochopí, že neexistuje žádná hrozba. Tím, že uvolňujeme zablokovanou energii v těle, umožníme vypnout stresovou reakci a tělo se může vrátit do klidu a pohody. 

Někdy bývá potřeba s klientem zpracovat nejdříve naučenou reakci a to je  strach, ze strachu. Věřte, že pokud trpíte panickou atakou nejste rozbití ani vadní a nemusíte brát léky na úzkost. Jen vám asi nikdo dostatečně nevysvětli, kde se tento problém bere a jak to vyřešit.

Zajímá-li vás ta to metoda? Chcete si zlepšit svůj život po všech stránkách? Přihlaste se na kurz.

https://www.studiodaja.cz/seminare/eft-kurzy/399-celodenni-zakladni-kurz-metody-eft-pro-vlastni

další informace o této metodě - www.studio-daja.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat