středa 18. ledna 2023

Strach, zdraví a manipulace

Strach je primární emocí, kterou vyvolávají konkrétní hrozby. Představa rychle se blížícího auta, pavouka lezoucího po paži nebo možnosti okradení, to vše může v člověku vyvolat strach.

Strach je charakteristický svou orientací na budoucnost: emoce se vždy týkají věcí, které se ještě nestaly, ale mohou se stát. Strach bývá často jen a jen v našich vlastních představách.

Existuje mnoho druhů hrozeb, které vyvolávají strach. Například: strach ze zranění, z finanční nebo materiální ztráty, strach ze selhání, z nedokonalosti, z opuštění, ze tmy, z výšek apod.

 

Strach má vliv nejen na naši mysl, ale i na naše tělo. Strach aktivuje náš nervový systém a vede k úzkosti. Úzkost je mechanismus zvládání stresu. Když náš nervový systém zasáhne úzkost, naše tělo přejde do režimu přežití a naruší fungování všech systémů v těle. Naše tělo sepne poplach a reaguje na nebezpečí. Bohužel, to nebezpeční může být jen v naší mysli.

 

Strach často zahrnuje fyzické i emocionální příznaky. Kromě fyzických příznaků strachu mohou lidé pociťovat psychické příznaky přetížení, rozrušení, pocitu nekontrolovatelnosti nebo pocitu blížící se smrti.

Je zajímavé, jak často strašíme malé děti (bubáci, čerti), proč to děláme? Ve strachu lze snadněji manipulovat jak s dětmi, tak i s dospělými. Ve stavu ohrožení nás ovlivňuje ta část mozku, které se říká „plazí mozek“. Umí to pouze třemi způsoby útok, útěk, ustrnutí.

Proč nás nikdo neučil, jak se strachem zacházet? Možná proto, aby s námi mohlo být lépe manipulováno.

Strach je dobrý sluha ale špatný pán. Strach nás má chránit, nikoli omezovat. Pokud vám bere vaši vlastní energii a sílu a má negativní vliv na vaše zdraví a opravdu čas se s ním naučit zacházet.

Chcete vědět jak? Zvu vás na ochutnávku metody EFT v praxi https://www.studiodaja.cz/home/novinky/410-ochutnavka-metody-eft-v-praxi-na-tema-strach

 

  

Žádné komentáře:

Okomentovat