pátek 23. srpna 2024

Také bez něj nemůžete být? Nedovedete si bez něj představit svůj život?


Nemám teď na mysli vašeho partnera nebo partnerku, ale něco úplně jiného…váš mobilní telefon. Už jste slyšeli o Nomofobii? Nomofobie je závislost na mobilním telefonu a jeho neustálé kontrolování zpráv a projíždění sociálních sítí.

Zní to neuvěřitelně, ale průzkumy ukazují, že v různé intenzitě trpí touto závislostí okolo 50 % lidí, kteří používají mobil! U mladší generace (naprostá) většina. A to se ještě vliv technologií a digitálního prostředí bude dále zvyšovat.

Jak se navzdory tomu nestát úplným otrokem algoritmů sociálních sítí?

Jak si udržet psychiku a nervovou soustavu zdravou? 

A to si stále někteří neuvědomují negativní vliv dívání se do mobilu na naše oči, narušení spánkového rytmu (tzv. syndrom modrého světla), nebezpečné vyzařování 5G sítí apod.  

Nomofobie a míra vaší závislosti.

Každý si může udělat rychlý, orientační přehled: 

  • Pokud se vám telefon vybije (a nemáte možnost ho rychle dobít), anebo nejsou-li k dispozici sítě, vyvolá to ve vás stres? 
  • Jste podráždění, když nemůžete telefon používat? 
  • Přemýšlíte nad aktivitami na telefonu, pokud nemáte přístroj k dispozici? 
  • Máte nutkání neustále kontrolovat zprávy a oznámení? 
  • Díváte se na telefon i během schůzky s druhým člověkem? 
  • Na cestách se orientujete výhradně podle navigace? Případně jste ze svého světa vypustili hotovost a platební karty a platíte výhradně telefonem? Zboří se vám svět, když jste off-line? 

 

Pokud jste odpověděli jste na většinu otázek ANO, je asi čas se nad sebou zamyslet…

Pochopitelně, že informace z internetu nás mohou velmi obohacovat, a dokonce celkovou kvalitu života zlepšovat. Jde o to, být efektivní. Jde o míru a o celkové množství na internetu stráveného času.

Je tu ještě jeden problém. Většina závislých lidí (a to nejen na mobilním telefonu či něčemu jinému) si není schopna svoji závislost uvědomit! Jakákoliv závislost, narušuje samozřejmě i naše vztahy.

Závislost je stav, který je výsledkem nekontrolovatelně se opakujícího užívání určité látky (alkohol, drogy, tabák, kokain, nikotin, kofein) nebo zapojení do jakékoli činnosti (hazardní hry, sex, nakupování), která vám přináší potěšení.

Všechny formy mají společné to, jak unášejí mozková centra odměn a potěšení. Ve zdravém mozku tyto oblasti reagují na přirozené odměny, jako je jídlo, sex a sociální interakce. Návykové látky a chování však mohou tyto oblasti zaplavit dopaminem, neurotransmiterem spojeným s potěšením a odměnou.

Tato záplava dopaminu vytváří intenzivní pocit euforie a posiluje návykové chování. Vše je ještě ovlivněno vašimi emocemi. Pokud jedete pryč a zapomenete si doma mobil můžete cítit stres, napětí, strach, naštvání, bezmoc a další emoce.

Je tu ještě jeden problém. Většina závislých lidí (a to nejen na mobilním telefonu či něčemu jinému) si není schopna svoji závislost uvědomit! Jakákoliv závislost, narušuje samozřejmě i naše vztahy.

Co s tím?  Jednou z metod, která pomáhá řešit závislosti je metoda EFT.

Rozhodující je pochopit, že v jádru závislosti často boj spočívá se zvládáním stresu a emocí.

Pokud vás toto téma zajímá přijměte pozvání na pracovní workshop – Odstranění závislosti na mobilním telefonu a sociálních sítích pomocí metody EFT.

Více na https://www.studiodaja.cz/home/novinky

 

 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat