středa 26. června 2019

Školní vysvědčení může dohnat dítě k sebevraždě


V den školního vysvědčení si často vzpomenu na příběh, který se odehrál před 36 léty. 
To se narodil náš syn a já se vypravila na prázdniny k manželovo rodičům. Bydleli v malé vesničce na Šumavě. Když jsem první den prázdnin přijela, byla všude plačtivá atmosféra. Nebyli schopni pobrat situaci, která se stala. Sousedovic dvanáctiletý chlapec se oběsil.

Měl velmi přísného otce a ten mu ke konci školního roku  vyhrožoval slovy. „Jestli si ty známky neopravíš, tak ani nechoď radši domů".
 On domů přišel. Položil vysvědčení s pětkou na stůl a měl z táty takový strach, že ……

Když otec vysvědčení našel velice nadával a křičel, že až se mu dostane ten kluk do ruky, že uvidí, že mu ukáže apod. Uviděl. Když ještě večer nebyl kluk doma, tak ho všichni začali hledat. Našli ho oběšeného na půdě.

Dětská ustrašená dušička se tolik bála, že v tu chvíli to bylo asi jediné řešení. To vše může způsobit strach.

V situaci přísného otce bych bývala být nechtěla. Doufám, že si to už odpustil. Určitě své dítě miloval a chtěl pro něj to nejlepší. Ale asi to jinak neuměl. Dětské duše jsou velmi křehké nádoby a potřebují cítit přijetí a bezpodmínečnou lásku.

Milý rodiče školáků zkuste se zamyslet co někdy říkáte svým dětem. Mohou to pochopit po svém.  Za pár dnů budou mít vysvědčení. Ve škole se vše teprve učí a připravují na život. Někdy je třeba místo přísnosti dětem věnovat více pozornosti a více lásky bez podmínek.

Tak si užijte s vašimi dětmi vysvědčení a jestli tam bude nějaká ta špatná známka tak trochu přivřete oko a vzpomeňte si na tento příběh. Důležitější je u dětí jejich zdraví, radost než samé jedničky.
Jana 

Žádné komentáře:

Okomentovat