sobota 28. března 2020

Co všechno bychom měli vědět o strachu? Strach je dobrý sluha, ale špatný pán

Strach je poslední dobou velmi aktuální téma. Hlavně v souvislosti s pandemií Koronaviru.
Strach je primární emocí a má za úkol nás chránit. Strach je velice důležitou součástí našeho života, protože na něm závisí naše přežití.
Strach je emocí a jako každá emoce, je energetické povahy. Strach proto můžeme doslova cítit a prožívat ve svém fyzickém těle.
Strachy se nám třesou ruce. Strachy koktáme, pokud máme mluvit na veřejnosti. Nebo se nám strachy hlas zasekne v krku a nemůžeme vůbec promluvit. Určitě známe i pravdivé rčení – byl bílý strachy, krve by se v něm nedořezal, strachy se nemohl pohnout z místa apod.
Mnozí z nás si mohou vzpomenout, jak měli sevřený žaludek před první schůzkou s partnerem a nebo žaludeční, či střevní potíže před zkouškami. Ale jak kdo. Každý strach prožíváme jinak. Záleží na naší psychické rovnováze.

Strach je velmi nakažlivý. Pokud je v kolektivním vědomí strach, přenáší se snadno i na ostatní lidi.
V současné době, kdy kolem sebe slyšíme mnoho negativních zpráv o neustále přibývajícím počtu nakažených lidí Koronavirem, o mnoha úmrtích(hlavně v cizině), přenáší se na nás pocit strachu velmi rychle.


Nepřidají k tomu ani příslušná opatření, i když jsou velmi potřebná. U někoho mohou roušky, které musí nosit nebo které vidí u druhých lidí vyvolávat nepříjemné pocity, strachy a obavy.
Pokud jsme u roušek, tak některé malé děti je nechtějí nosit a neustále si je sundavají. Maminky pak mají strach, že děti na něco sáhnout a strčí do pusy. Hlavně malé děti v kočárku. Maminky se bojí s nimi jezdit ven, doma vše dezinfikují a žijí ve strachu.
Strach má za úkol nás chránit a to je v naprostém pořádku. Ale možná bychom mohli strach spíše vyměnit za obezřetnost a opatrnost. Strach je totiž velmi nízká vibrační energie. A dlouhodobý strach je ve skutečnosti velmi nebezpečný.
Opatrnost je na místě, ale možná bychom měli vědět o strachu vědět více věcí.

Co asi nevíte o strachu?

Strach je přirozená a obraná reakce těla na hrozící se nebezpečí. Strach pokud je kolektivní se může proměnit v paniku.
Co je panika? Slovník wikipedie uvádí, že se jedná o sociálně psychologický jev, který se dá charakterizovat spontánním a nekorigovaným chováním lidí, u kterých došlo k porušení duševní rovnováhy.
V současné době jsme propojeni velice rychlými informačními sítěmi, internet, televize, telefony, sociální sítě apod. Je skvělé vědět o všem co se ve světě děje. Určitě to je v pořádku a informace ohledně prevence by měla být. Ale pozor. Strach je dobrý sluha, ale špatný pán.

Pokud nám hrozí bezprostřední ohrožení, tak je náš mozek je vybaven skvělým limbickým systémem a Amygdalou. Tato část mozku má za úkol nás chránit a reaguje o pár sekund dříve, než naše část mozku - Neokortex (vědomá a řídící část naší mysli).
Umí reagovat třemi způsoby. Útok, útěk, ustrnutí.
V tu chvilku se začnou aktivovat v našem těle určité chemické reakce. Uvolňují se stresující hormony, tak aby se naše svaly mohly připravit k akci a k výkonu. Podle toho jak mozek vyhodnotí situaci a nebezpečí. Pokud stav ohrožení přejde, funkce našeho těla se vrátí do normálu. Bohužel pokud zůstáváme delší dobu ve strachu a pocitu ohrožení, velmi negativně to ovlivňuje celé naše tělo. Neustále se vylučují stresové hormony a tělo zůstává ve stavu ohrožení. V tu chvíli nejsme schopni racionálně přemýšlet. Můžeme se dostat do stavu úzkosti a paniky. Pokud začne strachem trpět více lidí, tak se tato energie snadno přenese na další a další a opravdu může vzniknout nebezpečná situace.

Pak nás vlastně neohrožuje tolik vir samotný, ale především naše negativní myšlení, strach a panika. Možná si mnoho lidí neuvědomuje, že přetrvávající emoce strachu nejen, že oslabuje naši imunitu, ale hlavně přitahuje více toho, co nechceme. Všechny naše negativní emoce, pokud je nezpracujeme tvoří blokády v našem energetickém systému těla a způsobují celou řadu chronických onemocnění( vysoký krevní tlak, žaludeční vředy, bolesti hlavy, bolesti zad, úzkost a pod.)
Naše mysl a emoce jsou dokonalým vysílačem energie a na základě zákona rezonance přitahujeme do života, to čeho se nejvíce bojíme.

Prosím zachovejte opatrnost, ale neubližujte si sami svými myšlenkami. Vaše síla mysli je mnohem větší než si dovedete představit. Může vás zachránit ale také zabít.

Teď si ale mnozí položíte otázku? Co s tím? Pořád každý den slyším dokola jak se vir rozšiřuje, kolik je lidí v karanténě, není lék. Mnozí lidé přišli o práci, byli nuceni pozastavit podnikání. Bojí se jakéhokoliv kýchnutí, kašle apod. Bohužel se ke strachu z nemoci začaly přidávat i existenční strachy.
Strach jak zaplatím hypotéku, nájem za byt, za provozovnu, pokud podnikám a pod. Strach a stres se začíná dostávat do spousty rodin. Strach a stres narušuje naše vztahy. Ty prodělávají u mnohých z nás velké zkoušky. Někteří lidé jsou nuceni být v karanténě, třeba i v malých bytech. Děti nemohou ven, nemohou do školy. Na rodičích je zajistit domácí výuku a k tomu zvládat všechny další povinnosti. Prožíváme náročné období a občas vás napadne, jak se z toho nezbláznit. Vše záleží na úhlu pohledu.

Jeden úhel pohledu je vidět sám sebe jako oběť situace, jako bezmocného člověka, který nemůže nic dělat a jen zůstává ve svém strachu, nejistotě, bezmoci, případně zlobě.
Nebo to vezmeme z toho lepšího úhlu pohledu a využijeme čas k tomu, na co jsme ho nikdy neměli.
Třeba konečně se vyspat, když nejdu do práce. Přečíst si knihu, uvařit něco dobrého, zahrát si s dětmi hru, povídat si, prohlédnout si staré fotky, uklidit byt. Je takových možností. Jednou z nich je i přehodnotit svoje osobní priority a hodnoty? Zamyslet se nad tím, jestli není čas se zastavit a zůstat sám se sebou ve svém vlastním tichu. Jak se poslední dobou cítím, jaké mám myšlenky, jaké mám vztahy apod. Na jaře se dělává jarní úklid a třeba nás tento čas nabádá udělat si úklid i ve svém vlastním nitru. Nic se neděje v životě náhodou a třeba se letošní jaro opravdu nechce probouzet samo.

Abychom se mohli opravdu probudit bylo by dobré začít odbourávat nadměrné strachy, obavy a úzkost. V našem světě, ať tomu věříte nebo ne, platí zákony rezonance. To čeho se nejvíce bojíme, to do svých životů také nejvíce přitahujeme.
Strach je možné se naučit zpracovat a uvolnit. Teď vás asi napadne, že není bezpečné zbavit se strachu, pak se mohu nakazit nebo neochráním svoji rodinu. Je dobré vyměnit strach za opatrnost, tak abychom sami sebe a své okolí ochránili, ale abychom neubližovali svému tělu a zbytečně si nepřitahovali to, co nechceme.

Strachy můžeme řešit různě. Můžeme před nimi utíkat, potlačovat je ( prací, alkoholem, jídlem, kouřením, sexem nebo odlehčovat humorem). Nebo je můžeme překonávat. Ale existuje mnohem jednoduší řešení. Můžeme přistupovat ke strachu a dalším negativním emocím jako k energii a řešit ho úplně jiným způsobem.
Kromě tradiční psychologie, která se strachy zabývá existuje ještě revoluční energetická psychologie. Její přístup je velmi odlišný od té tradiční. Využívá propojení západních a východních technik léčení (tělo, mysl, duše) a je úzce propojena s čínskou medicínou(akupresurou, akupunkturou). Při odstraňování negativních emocí v návaznosti na negativní myšlenky a podvědomé přesvědčení se využívá vizualizace a kvantová léčba.
Tak abyste mohli zůstat v tomto náročném období psychicky v pořádku je třeba se naučit pracovat se svými emocemi a myšlenkami.

Jednou z technik, která spadá do oboru energetické psychologie a nechá se svépomocně používat je metoda EFT ( Emotional Freedom Techniques ), technika emoční svobody.
Pokud řešít aktuálně své strachy mohu vám pomoci. 
www.studiodaja.cz  Jana G.





Žádné komentáře:

Okomentovat