sobota 24. července 2021

Je lepší hnůj nebo rozkvetlý keř růží?

Představte si, že máte na své zahradě hromádku hnoje a o kousek dál keř růží. Hnůj smrdí, je nehezký, neradi se na něj koukáme a trochu jsme se naučili s ním opovrhovat. Naopak květy růží jsou krásné, voňavé a chceme se jimi obklopovat.

Co je lepší? Ve skutečnosti nic není ani dobré ani špatné, záleží na úhlu pohledu, a na tom jaký tomu dáme význam. Všechno na je na světě důležité, a všechno je potřebné. Stejně tak jsme se naučili rozdělovat lidi na dobré a špatné, chytré a hloupé, bohaté a chudé, vědomé a nevědomé a v neposlední řadě na „tečkované a netečkované“. Nikdo není ani horší ani lepší. Všichni jsou navzájem propojeni a všichni tady mají důležitý úkol.

Vraťme se tedy ke hnoji a růžím. Když pohnojíte růži, dostane větší sílu, dostane patřičné živiny, stane se silnější, odolnější a více rozkvete. Hnůj je pro ni potřebný, pomáhá ji růst. Stejné je to jako když potkáme „zlé lidi, zlé situace“. I oni nám mají něco předat. Mají nás něco naučit, něco si máme  uvědomit a díky tomu můžeme duchovně růst. Vše je v pořádku, tak jak je. Jen je třeba být ve střehu, aby se v tom našem lidském světě nepřehnojilo.

JG 

Žádné komentáře:

Okomentovat