středa 21. července 2021

Ten krásný pocit, jít nahoře bez…

 

Dnes jsem měla skvělou návštěvu. Přišla  moje úžasná přítelkyni, rozesmátá a v dobré náladě.  V ruce držela kytku a hlásila hned ve dveřích, já mám tak krásný pocit, protože jsem byla po tolika měsících nakupovat „nahoře bez“. Začala jsem se děsně smát a říkám “no, už máš na to věk a rozum, dělat si co chceš, ale možná před třiceti léty by to bylo ještě více zajímavější a vzrušující ne?“

Ale moje představy směřovaly jinam, než byla skutečnost. „No, na co hned nemyslíš, já byla nakupovat v Lídlu, a bez respirátoru,“ odpověděla hrdě.

Tak krásný pocit svobody a možnosti dýchání prý při nákupu dlouho nezažila. Nemá a nikdy neměla strach z nemoci, ale z nesmyslných nařízeních.

Bylo vyhlášeno mnoho divných nařízení, nad kterými zůstává rozum stát. V těchto zákonech a nařízeních se mnozí ztrácíme. Ale poslušně plníme rozkazy a přitom zapomínáme na vlastní rozum. Vláda nerespektuje soudní rozhodnutí, že nařizovat nošení roušek je protiprávní. Z velké většiny lidé stále roušky nebo respirátory nosí, což je v tomto letním čase nejen velmi nepříjemné, ale životu ohrožující.

 Odborná studie. esetheus.org/je-maska-ktera-zakryva-usta-a-nos-pri-kazdodennim-pouzivani-bez-nezadoucich-vedlejsich-ucinku-a-potencialnich-rizik/?fbclid=IwAR3lNfvitq68QXdKpUKxzzvgOrT08opQTIQsZNdGiqIEnvjWExohbfVBNf0

Já se snažím vybírat obchody, kde respektují to, že chci svobodně dýchat. Snažím se chápat, že pokud jsou někteří v zajetí  strachu, ať ji nosí stále, třeba i do postele. Pokud ji chtějí nosit, že je chrání, je to v pořádku. Nosí-li ji ale jen ze strachu, že za to budou potrestáni, budou mít problém, budou platit pokutu, vyhodí ho z práce, tak je opravdu něco, hodně špatně.

Asi jsme si nikdy nedovedli představit, jak je jednoduché někomu sebrat svobodu a základní lidské právo na dech.  Možná, že je dobré se schovávat za masky. Už jsme si na ně tak zvykli, že je nosíme z cela dobrovolně. Nedostatek kyslíku ovlivňuje mozkové buňky a neustálý strach a stres snižuje imunitu. Tak se zkuste nad tím, jen tak obyčejně zamyslet.

Možná přijdete na to, že chodit „nahoře bez“ není jen vzrušující, ale zdravé. A má to ještě další pozitivní účinek. Když se lidé cítí šťastní, radostní a svobodní, kupují ostatním kytky. Už mi voní ve váze.

Jana G.

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat