čtvrtek 9. června 2022

Ve stresu jsme IQ tykve


Stres provází poslední dobou mnoho lidí a ovlivňuje naši mysl víc, než si myslíme.  Stal se již běžnou součástí našeho života a často si ho již nejsme schopni ani uvědomit. 

Do stresu a napětí se dostáváme při snaze skloubit rodinné a pracovní závazky, máme neustále málo času, často nic nestíháme a pořád něco musíme.  Zdravotní problémy, finanční nedostatek, nefungující vztahy, vyvolává u nás emoční napětí. 

Pokud jsme dlouhodobě ve stresu stává se stres velmi nebezpečným pro naše zdraví. 90 % našich zdravotních problémů způsobuje stres.

Naše tělo je ve stresu v  režimu nastavení boj nebo útěk. V každém případě, když čelíme potenciální hrozbě, naše mysl a tělo začnou jednat. V těle se začnou uvolňovat stresové hormony, aby pomohly našemu tělu postavit se do útoku nebo se mu vyhnout.

Pravděpodobně jste slyšeli vše o tom, jak špatný je stres pro vaši mysl a tělo. Může k fyzickým příznakům, jako jsou bolesti hlavy a bolesti na hrudi. Může způsobit problémy s náladou, jako je úzkost nebo smutek. Může dokonce vést k problémům s chováním, jako jsou výbuchy vzteku nebo přejídání.

Možná jste nevěděli, že stres může mít také vážný dopad na váš mozek a vaše logické myšlení. Tváří v tvář stresu prochází váš mozek řadou reakcí. Rozlišujeme dva druhy stresu. Eustres, který vyvolává pozitivní zátěž a pomáhá nám v přiměřené míře dosáhnout lepších výsledku nebo výkonů. Disstres, který je známkou nadměrné zátěže , která může jedince poškodit, vyvolat onemocnění nebo smrt.

Vědci zjistili, že chronický stres může vést k dlouhodobým změnám ve struktuře a funkci mozku. Možná si pamatujete, že když jste jako studenti chodili na zkoušky a cítili jste strach, stres a napětí, tak jste nebyli schopni si vzpomenout na učební látku, kterou jste se tak poctivě učili. Stres vám doslova zablokoval myšlení.

To samé je, pokud jste ponořeni díky stresu a napětí v negativních emocích, jako je vztek zlost, bezmoc, lítost apod. V tomto stavu mysli jsme opravdu většinou všichni IQ – tykve. A nikdy nic rozumného nevymyslíme.

Proto je velmi důležité rozvíjet nejen svoji rozumovou inteligenci ale především také EQ –emoční inteligenci.  Pokud si chcete zachovat zdravý rozum, zdravé tělo naučte se pracovat se svými emocemi a se svým stresem.

Jak se naučit pracovat se svými emocemi - pozvánka na kurz - viz odkaz

 https://www.studiodaja.cz/seminare/eft-kurzy/396-kurz-osobniho-rozvoje

  

Žádné komentáře:

Okomentovat