čtvrtek 20. dubna 2023

Moc přítomného okamžiku a metoda EFT


Dovoluji si uveřejnit článek tohoto autora: 

Forrest Samnik, EFTCert-I

Když jsem právě dokončil knihu Eckhart Tolle, Nová Země, cítím se nadšeně. 

Představ si! Bestseller New York Times , který popisuje a vysvětluje, jak a proč fungují techniky emoční svobody (EFT)!

Očividně to nebylo smyslem knihy. Nevím, zda si pan Tolle v současnosti uvědomuje účinnost EFT a jak mění životy mnoha lidí po celém světě.

Jsem si však zcela jist, že kdyby byl v době svého psaní vědom, poučil by své čtenáře alespoň o základní technice. 

Tolleho odpověď na to, jak se osvobodit od „těla bolesti“, má duchovní hodnotu. Uvádí, že tělo bolesti (tj. nahromadění emocionální bolesti nesené v energetickém poli člověka) nezpůsobuje utrpení, které způsobujeme sami sobě a druhým. Rathgere, je to identifikace, kterou s tím máme. Uvádí, že jakmile víme, že toxické emoce, které cítíme, jsou tělem bolesti v nás, toto poznání je vše, co potřebujeme, abychom se s ním ztotožnili. 

Souhlasím s tím, že když oddělíme naše autentické já od našeho ega vytvořeného myšlení o já, staneme se vědomými, a tak se probudíme z naší iluze utrpení. A neříkám, že bychom se neměli snažit žít své životy ve vědomí. Říkám, že se můžeme povznést nad naše „tělo bolesti“ tím, že si uvědomíme své egoické myšlenky a následnou reakci těla na bolest prostřednictvím EFT. Je to další způsob, jak dosáhnout stejného cíle... Emoční svoboda.

Tolle poskytl těm z nás, kteří praktikujeme EFT, široce rozšířené vzdělání o interaktivním vztahu mezi našimi myšlenkami a naším energetickým systémem a o tom, jak tento vztah vytváří naše toxické emoce a naši následnou nespokojenost. Nabízí nám koncepční rámec a jazyk, kterému nyní rozumí mnoho lidí, kteří četli jeho knihu. Například Tolle píše:

„Co je to negativní emoce? Emoce, která je pro tělo toxická a narušuje jeho rovnováhu a harmonické fungování. Strach, úzkost, hněv, zášť, smutek, nenávist nebo intenzivní odpor, žárlivost, závist – to vše narušuje tok energie tělem, ovlivňuje srdce, imunitní systém, trávení, produkci hormonů a tak dále.  

Ačkoli Tolle tvrdí, že emoce způsobují narušení energetického toku a Gary Craig ve svém Discovery Statement tvrdí, že „Příčinou všech negativních emocí je narušení energetického systému těla“, říkám mox nix (nezáleží na tom). Důležitým konceptem je, že obnovením toku energie se uvolní toxické emoce.

Moje zkušenost je, že mnoho mých klientů je zdrženlivé, aby se při vytváření prohlášení o nastavení „soustředilo na to negativní“. Často slyším: „Proč verbalizuji problém, kterého se snažím zbavit? Nemyslíš na to, aby to bylo silnější?“ To je podle mého názoru nešťastná reakce na hnutí pozitivního myšlení. 

Tolle obratně vysvětluje, proč je důležité naladit se na myšlenku, vzpomínku nebo přesvědčení, které signalizuje narušení energie, a přijmout tento stav bez posuzování. On uvádí:

"Zbytek bolesti, který za sebou zanechala každá silná negativní emoce, která není plně vyjádřena, přijata a poté uvolněna, aby se spojila a vytvořila energetické pole, které žije v samotných buňkách vašeho těla. Nemůžete se hádat s tím, co je. Dobře, můžete, ale pokud ano, trpíte. Přijmout [to, co cítíte], znamená, že si dovolíte cítit cokoliv, co právě cítíte.“

Nyní, během úvodní konzultace s potenciálním klientem, se ptám, zda četli A New Earth.   Mnozí ji buď četli, sledovali seriál rozhovorů, který měla Oprah s Tollem, a/nebo poslouchali nahrané podcasty tohoto seriálu. Pro ty, kteří byli vystaveni Nové Zemi, snadno poslouží jako referenční bod pro představení EFT a konceptů energetických narušení jako zdroje emocionálního neklidu. Tento můstek značně snížil počáteční obavu zapojit se do EFT. 

Děkuji vám, Eckharte Tolle, za uvedení paradigmatu energetických narušení jako příčiny emocionální bolesti do hlavního proudu. 

Forrest Samnik, EFTCert-I  https://www.emofree.com/nl/articles-ideas/general-ideas/tolle-samnik-eft-article.html?Itemid=0

Žádné komentáře:

Okomentovat