pondělí 11. prosince 2023

Šikana a sebeláska


Ten, kdo je šikanovaný a ten, kdo druhého šikanuje mají společný problém. Nízké sebevědomí. 

Šikanovaný člověk, (dítě) se neumí postavit do své vlastní síly, nezná svoji hodnotu a neumí říci ne. Chybí mu sebeláska a reflexe sebe-hodnoty.

Ten, kdo má potřebu šikanovat, bohužel také nemá zdravou sebelásku a tak si ji přes sílu vlastního ega potřebuje získat. Můžeme se s tímto problémem setkávat v rodině, na pracovišti u dětí ve škole, v běžném životě.

Kořenová příčina problému bývá často v ranném dětství. Kde si na základě časté kritiky, ponížení, křivdy, strachu, někdy i tělesných trestů v sobě vybudujeme podvědomý program „nejsem dost dobrý, za nic nestojím, život je boj“ apod.

Sebeláska není ezoterický blábol ale základní stavební kámen psychického, fyzického zdraví, šťastných vztahů a úspěchu.

Ne nadarmo říkal princ Miroslav v pohádce "Pyšná princezna" ševci „před nikým se nikdy v životě nepovyšuj, ale také se před nikým neponižuj“.

Člověk, který se má rád z pozice srdce, zná skutečnou svoji hodnotu, se nepotřebuje před nikým ponižovat ani se povyšovat nad druhé. Také nepotřebuje nikomu jinému ubližovat.

Pokud se podíváme na vztahy mezi lidmi, často vidíme spíše egoistickou sebestřednost než zdravou sebelásku. Nevědomky jeden druhému ubližujeme a hrajeme hry ega.

Je opravdu čas uzdravit nemocnou společnost a potřebujeme začít každý u sebe. Je nejvyšší čas otevřít své skryté emoční bolesti, negativní programy a chybná přesvědčení. Je čas najít svoji zapomenutou hodnotu a sebelásku.

Bohužel ,často to sami nezvládneme a potřebujeme průvodce nebo terapeuta, který umí zpracovávat emoce. Energetická psychologie a metoda EFT to opravdu umí.

Pozvánka na "Ochutnávku metody EFT" https://www.studiodaja.cz/home/novinky

Žádné komentáře:

Okomentovat