pondělí 27. srpna 2018

Proč jdeme ke štěstí oklikou ?


Ptal se jeden známý lékař nemocného pacienta. Proč chcete být zdraví ?
No to je divná otázka, abych mohl jít do práce a vydělával peníze !
Proč chcete jít do práce a vydělávat peníze ?
Abych si mohl našetřit na důchod
Proč si chcete našetřit na důchod ?
Abych mohl jezdit na výlety a k moři !
A proč chcete jezdit na výlety a k moři?
Abych si mohl konečně odpočinout od té těžké práce a byl konečně šťastný !

Tak to je přesně ono – vždyť většina z nás chce jen to samé. Být zdraví a být šťastný a spokojený.

A proč to nemáme ? Ono to vypadá, jako kdyby to štěstí bylo schováno někde za rohem a pořád se za ním honíme.
Určitě znáte  slova. Budu tak šťastná až si koupím to nové auto, budu tak šťastná až budu mít ten nový nábytek, budu tak šťastná až budu mít toho chlapa, budu tak šťastná až si koupím tu krásnou kabelku….budu tak šťastná až……….stop zastavte, to je nekonečná cesta !

Zkuste si uvědomit, jak dlouho vám ten pocit štěstí z věcí nebo ze splněných přání zůstal dlouho ?
Nebylo to jen nějaký omezený čas ? Něco podobného dělají děti, chtějí na vánoce tolik dárků, tolik se těší a vypadá to, že někdy by se zhroutil svět, kdyby jste ten vytoužený dárek nesehnali…..no a jak to vypadá za měsíc nebo mnohdy i dříve ? Většinou se dárek válí někde pod postelí nebo ve skříni….a opět vzniká touha mít něco nového.

Já osobně tomu říkám „ divadelní rekvizity „ a proč ? Byla jsem přesně také tak nastavená, pořád jsem hledala ten pocit štěstí někde tam venku. Kamarádka mi říkala, když si smutná tak si jdi udělat radost a něco koupit. To tě zlepší náladu. Miluji krásné hrnečky, tak jsem si řekla, mám se učit mít ráda, tak si pro sebe udělám radost a jdu si koupit ten hezký hrneček. Super měla jsem radost, když jsem ho nesla domů, uvařila si do něj kávičku a cítila se šťastně. Ale dlouho to nevydrželo…….a za nějaký čas bylo třeba opět koupit nějaký ten hrneček…..abych se cítila lépe. ( věřte, že pěkných hrnečků na kávu a čaj máme opravdu hodně) .

Nehledejte štěstí v předmětech a v situacích a nečekejte na něj. Nespoléhejte se, že pocit štěstí vám dají ostatní. To je také pomíjivé. Přestaňte hledat venku a začněte hledat uvnitř sebe. Jděte tou zkratkou ke štěstí a tou je vaše otevřené srdce. Štěstí je stav vědomí, které existuje v našem nitru. Co kdyby jste zkusili být jen tak bezdůvodně šťastní. Pouze vnímat tady a teď. Vnímat sebe jako Duchovní bytost ve svém těle. Vnímat sebe jako jedinečný klenot a originál. Mezi 7,5 miliardami lidí na tomto světě jste právě teď VY jediný originál, jiný tady nebyl a jiný takový nikdy nebude. Jste jedineční ! To už je přeci důvod být bezdůvodně šťastný.
Krásně je to řečeno v tomto citátu:

Je- li váš život vyjádřením vašeho vnitřního štěstí , máte pocit spojení s tvůrčí sílou vesmíru. Máte-li toto spojení, uvědomujete si, že můžete dosáhnout čehokoliv po čem toužíte. Naopak štěstí způsobené vnější příčinou je formou utrpení, protože příčina může kdykoliv zmizet, být šťastní bezdůvodně, je štěstí, které chcete prožívat !
Deepak Chopra

Žádné komentáře:

Okomentovat