úterý 8. června 2021

Rodiče, emoce a děti

 

Konečně  se dostává do podvědomí veřejnosti více informací o emocích. Jsem moc ráda, že jsem byla oslovena redaktorkou časopisu  Aha pro ženy poskytnout rozhovor na téma emoce a děti. Mohla jsem  tím poskytnout čtenářům, více informací a vlivu emocí na náš život.

V současné době se zvyšuje v naší společnosti míra stresu a napětí, a to nejen u nás dospělých, ale i u dětí.

Důležitost našich emocí je zatím velmi podceňována. Nezpracované nebo potlačené emoce způsobují energetické blokády v našem těle a mohou způsobit celou řadu psychických a fyzických problémů. V některých případech může docházet i psychosomatickým onemocněním.

Rodiče si často neuvědomují nebo podceňují pocity svého dítěte a často nejsou vůči svým dětem dost vnímaví.

Někdy si emoce svého dítěte sice uvědomují, ale odmítají je, neberou je vážně. Nemohou pak tedy dítě ani naučit se svými emocemi pracovat. A co horší? Dávají mu tak představu, že emoce jsou špatné a nevítané. Naučí ho tak své emoce potlačovat. Potlačovat svoji osobnost a svoji intuici.

Pokud místo porozumění nastupuje síla dospělého a neporozumění, místo možnosti projevit své pocity, nastupuje zakazování a dítě přichází o pocit vlastní ceny. Svůj vlastní obraz si dítě vytváří podle postoje rodičů, nejenom z jejich slov, ale z jejich chování a reakcí na své projevy.

Pokud rodiče dítě kritizují a ovládají místo toho, aby pochopili a přijali jeho potřeby, pocity a osobnost, dítě o sobě začne pochybovat. Celý život pak o sobě pochybuje, pochybuje o svých schopnostech, pochybuje o tom, že si zaslouží lásku.

Malé děti jsou doslova jako „emoční houbičky“ a nasávají do sebe i nezpracované a potlačené emoce svých rodičů. Proto je třeba aby děti i rodiče současně pracovali na se svými emocemi současně. Na základě několikaleté praxe s metodou EFT (Technika emoční svobody), nacházím často u mnoha klientů jejich emoční nezpracovaný problém právě v dětství.

Dospělý člověk potřebuje mít uzdravenou svou vnitřní emoční část (vnitřní dítě), aby pomohl  dítěti zvládat jeho vlastní emoce. I vaše děti potřebují cítit emoční stabilitu a proto je tak důležité, aby se naučili porozumět svým vlastním emocím.  

Metoda EFT je hravým terapeutickým nástrojem jak pomoci dětem zvládat emoční problémy.http://studio-daja.cz/terapie-eft-pro-deti/

Žádné komentáře:

Okomentovat