čtvrtek 8. června 2023

To si v našem věku nemohu dovolit…


Tak se chci podělit o jeden příběh ze života. Před několika roky jsem začala jsem organizovat sraz třídy ze ZŠ po 40 letech. Sháněla jsem adresy, telefony, kontakty, abych mohla všem poslat pozvánky. Zamluvila jsem místo v místním večerním podniku, kde dobře vaří a večer se tančí, tak abychom si oslavu mohli užít.

Chybělo mi ještě pár kontaktů, a tak jsem byla moc ráda, když jsem na autobusové zastávce uviděla spolužačku. Dlouho jsem ji v našem městě neviděla, protože bydlela jinde. Ptala jsem se, kam cestuje, že sedí na lavičce autobusové zastávky.  Odvětila, že nikam, že byla na návštěvě v nemocnici, jde k sestře a bolí ji nohy, tak odpočívá.

Prohodila větu „to víš holka v našem věku, to už není jednoduché“.  Trochu mi to zarazilo, ale s nadšením jsem ji vyprávěla a plánovaném srazu, jak to bude skvělé, že je zamluvená večeře, dobré pití. Nadšeně i říkám „bude mejdan, zapaříme jako za mlada.“

Zůstala na mně divně koukat a opět řekla stejnou větu „holka v našem věku si to už nemůžeme dovolit“.

To už jsem se zarazila podruhé. Začala jsem se vyptávat, jak žije a jak se má. „To víš, řekla normálně, chodím do práce, pak přijdu domu, vařím, nakoupím, uklidím, starám se o manžela. Večer koukám na zprávy, nějaký ten seriál a jdu spát…co tak v našem věku můžeme dělat.“

Tak to už jsem se zarazila potřetí. „Počkej Evi, ale co děláš jinak. Koníčky, záliby, cestování, zábavy, plesy, koncerty a pod?“ Její odpověď byla „co by si chtěla v našem věku, to už pro nás není“.

Tak to už jsem začala mít podezření, že jsem se spletla a oslovila jsem jinou paní. A tak ji povídám. „Tady mi něco nesedí, jestli si opravdu Eva R….a chodila si se mnou do základky, tak musíš být se mnou sakra stejně stará ne?“

Nemohla jsem se z toho vzpamatovat. Pro ni život v 55 končil a mě přišlo, že u mne teprve začíná. Věk je jen číslo v kalendáři. Vždy budete tak staří, jak se budete vnitřně cítit a radost a štěstí je stav mysli.

Tak si milé ženy v každém věku DOVOLUJTE!

Dovolujte si být sami sebou, dokonalé a nedokonalé. Dovolte se mít rádi, tak jak nejvíc umíte. Dovolte ostatní milovat láskou bez podmínek. Dovolte si říci NE, když to tak cítíte. Dovolte si prožívat všechny své emoce a zkuste jim porozumět.

Vyberte si pak takové emoce a myšlenky, které vám budou způsobovat pohodu a radost. Dovolte si uvědomit, že každý věk je krásný a má něco do sebe. Dovolte se radovat, smát a tančit životem v každém věku. Je to důležité pro uchování psychického a tělesného zdraví.

Prostě v našem věku, si můžeme dovolit co budeme chtít, pokud tím nebudeme ubližovat druhým a nám to bude přinášet radost.

Já třeba skáču se svými vnoučaty do louží, válím s nimi sudy ve stráni, jdu se svým dospělým synem na techno, s kamarádkou si zabubnovat na šamanský bubny apod. Dovoluji si každou vteřinu svého života užívat život a brát s láskou to, co přichází. Život je dar, tak nepromeškejte ani chvilku.

wwww.studiodaja.cz

                        

Žádné komentáře:

Okomentovat