středa 6. října 2021

Psychosomatika a metoda EFT


Psychosomatika zkoumá vzájemné působení těla a duše. Zabývá se otázkou, jak psychické vlivy působí na tělo a jaký vliv mají naopak tělesná onemocnění na duševní procesy. Vzájemné působení těla a duše bylo opakovaně potvrzeni vědeckými výzkumy.

Pokud zkusíme vnímat svoje tělo a uvědomuje si, co občas říkáme, hodně nám to napoví. Určitě jste slyšeli, že někdo řekne.

Nemohu to, co se stalo rozdýchat. Tato situace mi leží v žaludku. Nemohu to strávit. Mám plnou hlavu starostí. Tu tíhu starostí už nemohu unést. Ten život je na posr….

Už vám to dochází? Pokud emoce, které prožíváme neumíme správně ventilovat, nerozumíme jejich signálům a nevíme co s nimi, někde se to prostě projevit musí. Své emoce můžeme potlačit a schovat před ostatními, ale nikdy neošálíme své fyzické tělo.

A co má společného s psychosomatikou metoda EFT?

EFT je zkratka Emotional Freedom Technique. Ve volném překladu technika emoční svobody.

EFT je nejznámější forma energetické psychologie (EP) - existuje však řada dalších. EP je relativně nový, protože se používá v západní psychologii, ale vznikl ze zavedených oborů, včetně chiropraxe a tradiční čínské medicíny. Energetická psychologie a energetická medicína získávají uznání od mnoha lékařů a psychologů.

Používání této metody spočívá v dotyku (poťukávání) určitých bodů meridiánových drah, zatímco se mentálně zaměřuje na problém, pocit nebo situaci. Pracujeme s myšlenkou, emocí a energií těla.

Jedno vysvětlení toho, jak EP funguje, je to, že stimulace těchto bodů (známých pro svou elektrickou vodivost) přináší elektrochemické posuny v chemii mozku. Ťukáním na určité body meridiánových drah, uvolňujeme zablokovanou negativní energii. Tím obnovujeme přirozený tok energie v těle a umožňujeme obnovu buněk.

Psychosomatika hledá příčinu problému a metoda EFT umí emocionální příčinu zpracovat.

Pokud vás toto téma zajímá, zvu vás na plánovaný workshop https://www.studiodaja.cz/home/novinky/366-energie-nasich-slov-myslenek-a-emoci-4

  

Žádné komentáře:

Okomentovat