úterý 12. dubna 2022

Co dělá ještěrka ve vašem mozku?


Tak teď jsem vám místo ještěrky asi nasadila „brouka“ do hlavy. Možná se přemýšlíte nad tím, co by asi tak mohla dělat ještěrka ve vašem mozku a kde by se tam vzala? Ta potvora je tam už tak 500 milionů let (jak tvrdí vědci) a je schopná nám zachránit  život ale také nadělat mnoho neplechy.

Tak abychom vše uvedli na pravou míru. Plazí mozek (jak se mu přezdívá) se ve skutečnosti jmenuje reptilian brain – je to evolučně nestarší část mozku (prodloužená mícha nebo také mozkový kmen). Tento mozek máme společný s plazy, proto dostal tuto přezdívku. Má za úkol nás chránit v nebezpečí a umí to třemi základnímu způsoby. Útok, útěk, ustrnutí.

Nejstarší část lidského mozku, prodloužená mícha nebo také mozkový kmen (starý cca 500 milionů let). Vznikl již s prvními plazy, proto se mu také někdy říká plazí mozek. Tato část mozku má na starosti ty nejprimitivnější pudy a je zodpovědná za tzv.

Na rozdíl od plazů máme ještě další mozek, společný s ostatními savci, a to je mozek emoční/ limbický systém) a „člověčí“ mozek – neokortex. To je naše vědomá část mozku.

Emoční mozek, je skladištěm všech emočních nahrávek – situací, které jsme kdy zažili. Vědomě si je již nemusíme vybavit, ale otisk v emočním mozku zůstává. Evolučně nejmladší část mozku neokortex nám pomáhá zvládat emoce, primitivní pudy a umí se racionálně rozhodovat.

Pokud vás ale právě teď ovládá vaše ještěrka, tak nejen, že je vaše tělo v bojové pohotovosti a jsou negativně ovlivňovány důležité funkce těla (trávení, tlak, imunita, obnova buňek), ale také je utlumena vaše racionální mysl a vidí často situaci zkresleně. Strach vám bere energii, sílu a jste snadno manipulovatelní.

Pokud zůstáváte dlouhodobě ve strachu, můžete se dostat do chronického stresu, a ten je příčinou 90 % onemocnění. Možná je nejvyšší čas se naučit zkrotit vaši ještěrku.

Strach se netýká jen dospělých ale i dětí. Pro děti mám připravený speciální hravý program „Jak se krotí ještěrky“. Strach můžete potlačovat, překonávat, ovládat nebo se ho naučit snadno energeticky uvolnit. Pokud by vás to zajímalo mohu to vás dospělé i vaše děti naučit.

https://www.studiodaja.cz/home/novinky/392-take-vas-ovlada-a-nici-vas-strach

www.studiodaja.cz

www.studio-daja.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat