sobota 2. září 2023

Psychická odolnost a metoda EFT

Co si můžeme představit pod slovem odolnost? Zkusím citovat z odborných knih.  Odolnost je definována jako schopnost znovu získat rovnováhu, odrazit se, rychle se zotavit, být flexibilní a adaptabilní v reakci na obtížné situace v našem prostředí. 

Může to jednoduše vypadat jako schopnost snadno změnit plány, když vám náhle onemocní dítě, rozbolí vás zub nebo nejede auto. Může to také vypadat jako schopnost se na chvíli zastavit, než zareagujete, když milovaný člověk nebo přítel něco řekne, a vy cítíte, jak ve vašem těle stoupá emocionální reakce, která se v tuto chvíli může zdát nepřiměřená.

Naše schopnost odolnosti závisí na zkušenostech, které jsme měli na výchově a prostředí. Pokud jsme vyrostli v bezpečném a láskyplném prostředí se spoustou empatie, možná jsme se naučili, jak obnovit emoční rovnováhu a rozvíjet schopnost odolnosti. Bohužel takových případů je opravdu málo. Mnozí naopak vyrůstali často ve stresovém prostředí, kdy rodiče sami často nezvládali své emoce.

Možná si položíte otázku, proč je v dnešním světě odolnost důležitá? Bez ohledu na to, jaké byly naše předchozí zkušenosti, všichni máme schopnost budovat odolnost. Neuroplasticita, schopnost mozku učit se a měnit se v průběhu našeho života, je stále lépe chápána moderní vědou. EFT klepání generuje neuroplastické změny, když klepeme na akupunkturní body na hlavě, obličeji a trupu, zatímco říkáme prohlášení, která se zaměřují na konkrétní problém, jeho kořeny v osobní zkušenosti a všímáme si vjemů v těle.

Bylo prokázáno, že tento proces snižuje kortizol, zklidňuje limbický systém, snižuje aktivitu v amygdale, ovlivňuje mozkové vlny, mění nervové dráhy a ovlivňuje genovou expresi. 

Pokud klepneme na body, zklidníme náš nervový systém a přemýšlíme o aktuálním nebo minulém problému, který vyvolává úzkost, můžeme mít zkušenost s přemýšlením o těchto stresujících událostech bez fyziologie stresu v našem těle. Obtížné události z minulosti nyní mohou zůstat v minulosti, zatímco my zůstaneme zakořeněni v přítomnosti. 

Metoda EFT využívá somatickou složku poklepávání a vylaďování pocitů v těle, primárním vstupním bodem je mysl. Identifikujeme problém nebo problém, se kterým se v našich životech potýkáme, a vytváříme spojení se vzpomínkami a zkušenostmi, dáváme smysl našim zvykům a vzorcům.

U metody EFT pojmenováváme emoce, které cítíme, a uvažujeme o tom, jak jsme vyvinuli systémy přesvědčení založené na těchto zkušenostech a jak tyto systémy přesvědčení pomáhají určovat naše chování. Žijeme v době, kdy je na nás vyvíjen často tlak z okolí (snaha o manipulaci). Změny, které přicházejí jsou velmi rychlé a často s nimi ruku v ruce přichází strach z budoucnosti, vnitřní stres a napětí. Proto je tak důležité se naučit pracovat s emocemi.

Můžeme silně ovlivnit své vlastní zdraví tím, že začneme naslouchat svým emocím a pocitům, převezmeme odpovědnost za své myšlenky, podvědomé programy a přesvědčení. Metoda EFT je jednou z cest, které nejen, že zvýší vaši psychickou odolnost, ale dovedou vás opravdu k emoční svobodě.

https://www.studiodaja.cz/home/novinky


Žádné komentáře:

Okomentovat